نگهداري از خرما
- خرماي خشك به يخچال احتياح ندارد.
- بيشتر رطبها و بعضي از خرماها بايد حتما در دماي صفر درجه نگهداري شود ـ يعني در يخچال ـ اما بعضي رطبها و خرماها احتياج به نگهداري در يخچال ندارند.
اگر ميخواهيد خرمايي را بيرون از يخچال نگه داريد، بهتر است خرماي خشك خريداري كنيد كه ميشود آن را تا مدت بسيار طولاني، در هواي آزاد خانه نگه داشت. - اگر به خرما (نيمه خشك) علاقه نداريد و رطب را بيشتر ميپسنديد، بايد بدانيد كه رطب دشتستان (كبكاب) اگرچه ظاهرش چندان زيبا و شكيل نيست و له شده (چه به صورت باز و چه به صورت بستهبندي) به نظر ميآيد ولي اولا ارزش غذايي بالايي دارد و ثانيا بدون نگهداري در يخچال ميتوان تا مدتي آنها را سالم نگه داشت.
- بعضي از انواع خرما و رطبها در هواي خنك و با رطوبت بالا شكرك ميزند. مصرف خرماي شكركزده هيچ ضرري ندارد. اما اگر دوست نداريد كه خرمايتان شكرك بزند، در زمستان آن را داخل يخچال قرار ندهيد.
- بعضي از افراد رطب را بدون شستوشو مصرف ميكنند اما بهتر است رطب شسته شده، سپس مصرف شود.
- خرماهاي خشك معمولا در كارخانه شسته شده و به روشهاي نوين ضدعفوني هم شدهاند، براي همين خرماي خشك را نشوييد.
- اگر خرما يا رطبي كه خريدهايد، مدتي است در يخچال مانده و ميترسيد كه ترش شود، پيشدستي كنيد و هستههايشان را بگيريد، اگر پوست كلفتي دارد آن را بگيريد و با آن انواع شيرينيهاي خرمايي مثل حلواي خرما و رنگينك درست كنيد (به كتاب آشپزي نگاهي بيندازيد).
- خرماي نيمهخشك يا خشكتان را در ظرف پلاستيكي يا نايلون نگه نداريد. چون ماندگاريشان كوتاه ميشود.
- خرما را بعد از شستن براي مدت طولاني نگه نداريد، چون ترش خواهد شد.
- بهتر است خرما را به اندازه مصرف و با ريختن مقداري آب داغ روي آن شست.
بازار خريد خرما در ماه رمضان بسيار گرم است زيرا انرژي خوبي به بدن مي رساند.بهتر است بدانيدكهرطب ميوهاي است بهشتي كه نام آن در كتابهاي مقدس آسماني بارها تكرار شده است. گياهشناسان عقيده دارند كه به احتمال قريب به يقين خرما از سرزمينهاي حوالي خليج فارس منشا گرفته است.گفتني است كه خرما در دوران باستان به فراواني در سرزمينهاي بين دو رود نيل و فرات وجود داشته و گفته ميشود محدوده رشد آن در دوران پيش از تاريخ از سنگال تا حوزه رودخانه ايندوس در شمال هند را در برميگرفت.
در واقع شواهد باستانشناسي مربوط به كشت خرما در غرب عربستان به ۴۰۰۰ سال پيش از ميلاد مسيح تعلق دارند. خرما در اين نواحي به عنوان نماد باروري و زايش موردتوجه خاص مردم بوده است و چادرنشينها آن را در واحههاي بياباني ميكاشتند.بهتر است بدانيد اعراب خرما را با خود به اسپانيا بردند. بعدها بتدريج رطب از آسيا و عمدتا خاورميانه به استراليا و قاره آمريكا نيز برده شد. سياحان اسپانيايي نيز رطب را به نيومكزيكو و كاليفرنيا معرفي كردند تا جايي كه كاليفرنيا امروزه يكي از توليدكنندگان خرما مي باشد.درواقع بيش از ۳۰۰۰ نوع خرما در جهان شناخته شده است كه برخي از آنها مانند هليله، مضافتي، شكري چرپان و بارشاهي در ايران وجود دارد.تا ۳۰ درصد وزن خرما را آب تشكيل ميدهد. ميوه خرما ۲ درصد پروتئين و كمتر از ۲ درصد چربي و املاح دارد.پروتئين و آب موجود در آن بسته به نوع خرما و مرحله رسيدن آن تفاوت مي كرد.
بهتر است بدانيد كه 100 گرم خرماي تازه داراي ۱۶۳ كيلوكالري انرژي ، ۰٫۹ گرم پروتئين ، ۰٫۳ گرم چربي ، ۳۸ گرم گلوسيد ، ۳۰ ميليگرم فسفر ، ۱٫۳ ميليگرم آهن ، ۶۵۰ ميليگرم پتاسيم، ۶۵ ميليگرم منيزيم ، ۷۰ ميليگرم كلسيم ، ۲ ميليگرم آهن ، ۲٫۲ ميليگرم نياسين مي باشد.در واقع به دليل سديم كم آن (يك ميليگرم در ۱۰۰ گرم خرما)، براي افراد دچار فشار خون بالا كه بايد رژيم كم سديم داشته باشند، مفيد مي باشد.جالب است بدانيد كه تحقيقات نشان داده خرما با توجه به داشتن مقدار قابل توجه فيبر خوراكي ميتواند از بسياري سرطانها مانند سرطان كولون و معده پيشگيري مي كند.در واقع يكي از خواص خرما ملين بودن آن مي باشد.اگر ۶ تا ۷ عدد خرما را در ۲ ليوان آب جوش خيس كرده و صبح و شب آن را به صورت گرم بنوشيد خاصيت آن را خواهيد ديد.در واقع خاصيت ديگر رطب ، خنثي كردن اسيد معده است، از آنجا كه زيادي اسيد معده باعث ترش كردن و دلدرد ميشود، در طب سنتي چين براي رفع دل درد ۲ تا ۳ عدد خرماي تازه و له شده را در آب جوش انداخته آن را هم زده و مينوشند.